Kasihan! Tangan dia melecur!

Monday, October 29, 2007

Kasihan! Tangan dia melecur!



Hari nih.. semuanya ok..
Walaupun ada sikit-sikit masalah dengan network..
tapi masih ok ..

yer la.. walaupun network kejap ok , kejap tak.. tapi akhirnya settle juga bila poblem dia dah jmp.. emm salah masuk switch jer puncanya.. emm kat sini ada beberapa switch yang mana menghubungkan internet dan juga system, juga untuk web server.. yang system ni termasuk dalam network asing, internet untuk user dan staf juga di asing kan dan untuk web server juga asingkan.. sumernya masuk dalam satu main switch yang mana kena connect dalam dua network iaitu system dan internet staf dan user dan sumernya di akses melalui satu modem.

Aku berjaya buat korang pening kan..?
pasal aku juga pening..
dulu ok la aku jaga..
so walaupun keja aku, tapi aku terlibat secara langsung atau tak langsung jadi mudah bagi aku nak ingat connection dia dan perjalan network dia.. lepas aku tukar bahagian tu.. aku ingat terlibat secara tak langsung dan langsung tak terlibat.. dah jadi masalah macam hari tu, aku stay buat cool ajer la.. depa tanya aku bagitau jer.. tak naik tengok.. tapi bila dah conectin kat bahagia akau tak dapat .. heh mula la aku hangin.. so aku pon melibatkan diri..

Depa connect sana sini.. lepas tu baru la aku terperasan depa salah masuk switch..
menyebabkan connectin nya congested dan kejap ada kejap tak dak.. depa dah sambung dua bahagian network.. menyebabkan terputus dan tersambung pada kedua2nya. So Solution dia senang aje.. cabut dan betulkan.. itu jer..lega sumer nya dah ok..Jadinya balik umah senang hati la...

Tapi rupanya.. panas yang di sangka sampai ke malam, rupanya hujan di lewat senja, sampai jer aku kat umah dalam kol 6.40ptg.. dengar suara athirah tengah nangis.. isk naper lak? tak penah lak aku dengar athirah nangis sampai macam tu, masuk jer dalam umah mama terus bagi tau yang athirah terpegang exzos motor kat umah sepupu aku kat kampung belakang umah aku tu, isk panik gak aku nak wat macam mana ni, tengok athirah dok genggam tangan dia yang sakit tu, dah tu lak dok dalam buaian.. isk pastu aku angkat jer dari buaian, tengok tangan dia dah berminyak.. rupa-rupanya angah si athirah ni dah sapukan french oil.. mungkin athirah pedih kot kena minyak.. tu yang dia nangis tak berenti2.. sambil dok bagitau "sakit.. sakit", heh lagi la aku gelabah...

Hari ni juga mem aku berpuasa nam, dan berjanji nak pi bukak posa kat umah mertua aku.. dan lak athirah dok nangis lagi, jam dah dekat kol 7.00 dah, berbuka jam 7.05.. ehh haru nih.. pastu angkat athirah masuk keta lagi kuat dia nangis.. isk kacau nih.. rupanya dia nak gi kat angah dia, pastu masa yang sama wa (abg aku) datang.. jadinya tak sempat nak sembang la, sori yer wa.. nanti kita sembang lain.. pastu terus masuk keta dan bergerak ke Sungai Padang, dalam keta tu athirah masih gi nangis.. emm aku ngan mem masih berbelah bagi nak pi klinik ke tak, tgk tgn athirah merah la.. tapi tak der mengelembung lagi.. emm jadinya kensel ah gi klinik, cian gak mem aku nak berbukak posa nih.. so terus la balik sg padang.

On the way nak sampai sungai padang tu athirah dah ok dah sikit, kejap nangis kejap tak, mungkin dia sakit sungguh juga kerana terkejut, sebab selama ni pon tak nah sakit sampai macam ni, bila sampai, tuk ayah dan tok pah lak dok lawan tanya kena apa.. start nangis pulak, ala-ala manja gi tu.. lepas tu apa lagi naik ndoi cak la.. dalam 15min dok buai.. dia tido.. aaa lega la sikit... sempat gi tangkap gambar.. pasal kamera mmg ada kat aku masa tu, yer la baru balik dari opis , baju pun tak sempat bukak.. isk kalut sungguh, haru biru sungguh.. dalam kol 8.00 malam dia jaga, dah ok tak nangis dah, tak gaduh sakit dah.. lek bergelak dengan tok ayah dan tok pah.. lega sok dalam 8.30 balik umah.. ingatkan sampai umah dia nak lena.. tapi susah jugak.. balik leh dok main ngan angah dia.. jalan sana sini lagi.. mungkin pasal dia dah tertido tadi lepas tu jaga payah la nak tido balik.. pukul 10.00 malam baru tido..

... huh lega... letih juga den!

2 comments :

langkah pertama.. said...

lor..camner leh kena tue?
dia terkena benda panas ka?

langkah pertama.. said...

lor..nape leh jadi cam tue?

Search This Blog

My Book Rack

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...