April 2009

Thursday, April 30, 2009

STICKY MODE: Peperiksaan


Adeh.. aku ada satu lagi peperiksaan.. yang mana kali ni aku rasa memang agak susah.. dah berkali aku mencuba tapi masih juga tidak dapat lepasi.. he hee dan peperiksaan itu datang lagi pada 30.04.09.. jadi aku pun nak bersticky mode sehingga tarikh itu.. semoga aku boleh lepasi halangan ni.. 

sehingga tarikh itu aku mungkin tak dak update.. atau mungkin juga ada.. 

Wednesday, April 29, 2009

bertolak ke kl...



... hari ni.. aku akan bertolak ke KL dengan bas jam 9.00pg.. dijangka akan smp dlm pukul 5.00 - 6.00pm.. menetap di sekitar kg baru.. atau chow kit, besok akan menduduki peperiksaan jam 9.00pg di kompleks darul puteri cheras.. masa tengah taip nih, adik anieq ada atas riba aku.. jadi klau ada spelling error kira halal lah yer..


satu lagi, doakan aku mudah jawab peksa nanti.. 

Thursday, April 23, 2009

kabar dari kampung...


Okeh.. sikit ceta dari kampung... semalam aku dapati kerja-kerja untuk penambakkan tanah untuk buat masjid baru sudah bermula.. tapi hanya seciput saja tanah yang di tambakkan, mungkis sebagai tanda bahawa projek akan berjalan.. aku pon tak pasti, kontraktor mana yang dah dapat projek ni, macam mana rupa  bentuk dan plannya.. harap harap lepas siap penambakkan akan ada pulak acara pecah tanah, kerana dengan adanya pecah tanah ni boleh la aku tengok plan dan rupa bentuk masjid baru nanti..  juga kontraktor yang terlibat... hmm pasal apa aku concern sangat pasal nih, pertamanya masjid nih di depan mata aku, juga keduanya pasal sebahagian dari tanah aku juga dia ambik untuk buat projek nih, 
kerja penambakkan sedang di jalankan..
mungkin jugak macam nih rupa bentuk dia..

atau pun macam ni.. kena la tunggu tengok kan..?

Tuesday, April 21, 2009

Misi tak berjaya...


Adeh.. sudah lama aku dan member aku nih, yang selalu dok gi amik peksa sekali, kursus sekali dok teringin nak naik ketaapi.. masa nak pi memang dah tak boleh pasal tak ada ketapi siang, pastu pulak ramai yang nak tumpang, jadi ingat masa balik dari peksa tu boleh la naik ketapi, boleh lah dok teringat kenagan naik ketapi dulu dulu, tapi sayang nya bila check punya check dah takder yang kosong, pasal kan 30 tu hujung minggu lepas tu tambah extra cuti 1 Mei - Hari Pekerja kan? pasal tu lah ketaapi fully booked.. 

Jadi rasa macam kempunan lah kami, juga harap-harap nanti tiket bas pon ada.. kalau tak bermalam lagi la kat KL.. nak gi beli tiket gaji lom masuk ooo, pakai main harap reserved online saja la... 



adeh kuciwa kan..?

Nak Amik peksa..


Sekarang ni.. aku dan beberapa orang kekawan tengah dok demam peksa.. sambil dok buat kerja smabil dok pikir nak peksa.. errr atau dok study peksa sambil dok jengok keja kat atas meja.. he hee mana-mana lah.. untuk nak mudah menjawab soalan peksa tu, terpaksa lah kami kena kenal dan paham serta mengingati perkara perkara berikut :

Senarai Dasar Perpustakaan Negara Malaysia:
  [Arahan: Sila klik untuk papar dokumen.]
    
  Dasar Malaysiana [429KB PDF]
  Dasar Pendigitan [168KB PDF]
  Dasar Manuskrip Melayu [267KB PDF]
  Dasar Hadiah dan Pertukaran [192KB PDF]
  Dasar Sistem Pembekalan Penerbitan (SPP) [209KB PDF]
  Dasar Sumber Media [276KB PDF]
  Dasar Khidmat Nasihat & Perundingan [169KB PDF]
  Dasar Pengurusan Dokumen Terperingkat [131KB PDF]
  Dasar Perlupusan Sumber Perpustakaan [172KB PDF]
  Dasar Pembelian & Pendokumentasian Bahan Monograf dan Bahan-Bahan Bercetak Lain [293KB PDF]
  Dasar Pemuliharaan Sumber Perpustakaan [66KB PDF]
  Dasar Sumber Manusia [386KB PDF]

jadi dengan masa yang tinggai beberapa hari ni kena lah studi.. selain dari tu ada lagi yang kena tambah-tambah.. nanti la aku cari lagi....

Thursday, April 16, 2009

..kena tag..


Aku telah di tag oleh si Kojah , dah sebulan dah ni, tak sempat aku nak buat.. tapi kesian punya pasal aku buat juga walaupun 'embun pun dah hampir membeku'.. Jadi Buat cik Kojah, harap pueh hati lah yer.. kalau salah silap, tak sedap di dengar harap maap lah yer.. juga sekali lagi maaf pasal lambat bebenor lah nak jawap nih..


ATTENTION
Once you've been tagged you are supposed to write a note with 16 random things, facts, habits or goals about you.
At the end, choose 16 people to be tagged.
You have to tag the person who tagged you (macam mana nak tag dia, dia dah tag aku dan dia pun kena tag..?)
If I tagged you, it's because I want to know more about you.
Note with 16 random things, facts, habits or goals about me...




1: Aku anak cucu Adam dan Hawa, di lahirkan di Planet Bumi.
2: Aku sorang lelaki, bukan wanita..
3: Aku di lahirkan di Perlis, menetap di Perlis, mengaji di Perlis dan kini bekerja di perlis.. 
4: Kerja aku, orang bawahan di mana aku kena buat apa yang bos aku suruh..
5: Aku anak kecik sekali dalam keluarga aku seramai 4 orang (sorang dah meninggal)
6: Aku suka makan, tapi tak cerewet nak makan apa.. kalau ada orang nak masak lagi aku suka..
7: Makanan kegemaran aku ialah laksa Kuala Perlis..(kalau di tambah dengan pulut udang lagi sodappp)
8: Minuman kegemaran aku masa kecik-kecik ialah MILOOO... dah besaq nih tak kesah apa pun..
9: Aku suka ceta-ceta sains fiksyen.. kalau dulu-dulu tu, ada Buck rogers an 21th Century, ada Battlestar Galactica, lagi suka ceta-ceta adventure macam Mc Gyver, james Bond ka.. juga kadang-kadang ceta hospital tu macam Doogie Howser, House ka.. aku layan saja.. 
10: Dulu aku suka tengok wayang.. dan kalau tengok wayang aku suka solo saja.. kalau bawak geng aku tak leh nak tgk la asyik nak sembang saja.. tak khusyuk..
11: Aku mula bercinta sejak umur 11 Tahun.. tapi dalam mimpi.. mula berkenan dengan anak dara orang sejak umur 15 tahun tapi dalam angan-angan saja.. bila remaja aku teringin nak bercinta.. tapi tak dak orang yang berkenan kat aku.. bila dah keja mula pandai bercinta.. tapi tak penah menjadi.. tapi jodoh aku sampai tak sampai setahun dah kawen.. he heee..
12: Aku ada dua orang anak, Nur Saidatul Athirah dan Mohd anieq nu'man.. depa pengubat kalbu manakala mem aku pelengkap hidupku.. hehee
13: Aku sampai sekarang dokmengidam nak sambung belajar.. tapi entah bila waktu aku nak boleh buat tah..
14: Aku suka berkawan, dan aku suka percayakan kawan, dan aku akan percaya sampai yakin yang kawan aku tak boleh di percaya , maka aku tidak akan percaya dah pada dia..
15: Aku suka buat apa yang aku suka, biar orang kata tak suka, tapi bila aku suka, aku akan buat juga.. walaupun kadang-kadang memang patut aku tak suka pun.. bila dah tau macam tu baru lah aku tak suka.. pelik juga kan? mungkin aku jenih yang ketegaq dan juga beban (di baca dengan 'e' bertanda).. semuanya membawa maksud orang degil..
16: Err aku suka jadi kawan korang.. korang suka dak jadi kawan aku..?

.. aku tak nak tujukan pada sapa-sapa lah tag nih, takut lak tak sempat nak baca..


Wednesday, April 15, 2009

..short update..


Dah lama rasanya tak update.. nampaknya keadaan tempat baru memang tak mengizin kan aku berupdate-update macam dulu la, apa taknya buku dah makin banyak.. hari hari ber troli-troli sedia menunggu untuk di proses.. jadi takkan lah aku nak berupdate bagai sedangkan orang lain sibuk dok buat keja kan.. jadi terbiar lak blog aku nih.. jadi sempat2 kan diri berupdate tengah-tengah malam macam ni, curi masa tido.. kang esok mesti berdengung kepala tahan ngan tuk.. he hee, apa pun seronok juga keja kat sini.. ada saja keja kena buat.. hak ngantuk tu memang sentiasa ada lah kan.. terutamanya kalau dah perut kenyang.. pastu lak dok dalam ekon yang sejuk nih.. apa lagi kepala pun naik pusing la.. sampai tersengguk sengguk.. he hee sabo jer lah.. 

hah.. tengok tu.. penuh dengan buku.. kiri kanan depan dan belakang... mesti lah sebuk kan..?


..tapi sempat juga aku jaga pokok nih tau, yang dalam gelas kaca tu bawak dari temmpat keja lama.. yang dalam bekas plastik tu baru sari dua nih saja aku bela.. he hee kat tempat aku nih ramai perempuan buat mas anih.. nampak bunga saja.. saja jer aku cari pokok tak berbunga sebgai wakil lelaki.. ha haa..


okeh sekarang ni aku ada masa lapang la sikit waktu petang.. jadi sempat la merayau-rayau.. ni sempat singgahkat Hotel Brasmana Kuala Perlis pasal mem aku tengah cari Quatation untuk jamuan, tolong student dia yang nak buat makan malam untuk akhir semeste rlah kot aku rasa..


Nih perangai baru adik Anieq..kalau menairap saja, dia suka berteleku macam nih, isk apa dia dok pikir yer..?

Saturday, April 11, 2009

Thursday, April 9, 2009

..selamat bertakhta!!


(gambar: berita harian)

Dato Seri,

Tahniah dari kami rakyat jelata, 
Kini termateri sudah..
Datuk Seri gah di atas Takhta..

Semoga,
Kerusi empuk ini tidak melalai kan ..
Semoga,  singgahsana tertinggi memboleh kan Datuk Seri melihat lebih jauh,
.. betapa kerdil rakyat,
.. betapa daif nya hamba..

Tuesday, April 7, 2009

Monday, April 6, 2009

di tempat baru...



Siaran tergendala sebentar, mungkin hanya itu dapat aku ungkapkan.... sejak aku berpindah kat tempat keja yang baru ni, tak sempat la aku nak berupdate blog, mungkin juga kerana kerja baru ni aku masih terkial-kial lagi, yer lah nak key in data buku bagi aku satu kerja yang baru, dah tu pulak siap ada target untuk sehari la, target untuk seminggu la, target untu sebulan pon ada.. jenuh la aku nak hambat semua tu.. dah tu pulak tengok orang-orang lama buat keja laju je.. aku pon dah jadi pressure, bukan nya depa pressure aku tapi aku sendiri ter pressure nak kejo diorang.. heh ee sabo jer lah kan..

Sekarang ni keja aku dari pukul 8.00pg sampai 5.00petang, memang lah balik awal.. tapi sok sek sana sok sek sini dah jadi 5.30 baru keluar dari opis, lepas tu tunggu kak aku , lepas tu ambik Athirah, jadinya sampai umah dah pukul 6 lebih, nak bolebuat aper yer..? terkelepek kat umah saja la, dah tu malam-malam kot boleh nak update blog, dah kena tido awal.. pasal esok pagi kena bangun awal.. dah tu sekarang ni Athirah dah buang buaian dia, nak tido aku kena ada kat sebelah, dah tu siap dia boleh dok buat aksi bollywood la, hollywood la kat atas tilam, dah puas semua tu baru tertido, kang aku yang dok teman terus tertido sama.. kadang2 tu jaga balik dah kol 2 - 3 pagi, baru nak Isyak.. lepas tu pulak sorang-sorang nak susu, kejap adik, lepas tu Athirah.. lepas tu adik balik.. sedar2 dah pukul 6.00 pg.. isk bangun mandi segala.. pastu bertolak gi hantar adik dan Athirah lepas tu baru gi keja lak.. macam tu la tugas harian aku.. he hee penat jugak tu.. nasib baik lah tak ada jem apa.. kalu tak mau tension tahap dewata hijau nih... 

Ok lah.. nak gi tido dah.. kang ada masa aku hapdet lagi la... 

Search This Blog

My Book Rack

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...