Sunday, May 31, 2009

Jom Piza

Owh yer.. walaupun dah makan kenuri petang tadi, tapi lepas mama balik dari keja, lepas amik Adik Anieq.. sempat juga merayau-rayau, cari makan, huh dah maik balik penyakit makan luar petang-petang, ops dah beberapa minggu dah jadi, baru teringat nakmasukkan.. he hee yer lah ada peristiwa tapi tak ber idea nak masukkan kat sini.. he hee alasannnn!!

Dah abis pusing-pusing cari kedai makan, stall dah tak der lak yang memikat kat nafsu selera makan, abis pusing sana pusing sini akhirnya singgah jer lah kat Pizza H*t tu.. layan jer lah... tapi kesian adik Anieq dah ngantuk bebeno dah tu.. dah tu takleh dok lama dia dah makin mudah jemu, mesti nak buat apa-apa aktiviti, paling-paling tak pon melompat-lompat, sampai lenguh-lenguh tangan den nih haa... apa nak buat, layan sajo la....
Tengok tu dalam dok mengantu tu pon sempat juga dok bergelak dengan Ayong dia..
..Ayong buat muka tak pueh hati, tak boleh nak buas-buas, kena cekup dengan mama dia..

Musim kenduri lagi...

Tadikan sempat juga menghadiri satu kenduri, kirang nya adiik-beradik or sedara-sedara jugak la, tempat kenduri ialah di Kg. Padang Jamil, Padang Besar Selatan, Jalan Kuala Perlis, Perlis.. haaa tinggai nak boh no Peti Surat saja.. kalau tak complete bagai la... Simple sangat kenduri nih, tapi hidangan dia banyak juga, ada ayam masak merah, ada kurma daging, ada pajeri nenas dan juga kerabu umbut kelapa.. hehee sedap.. dah lama tak numpa.. patut la masa lalu ada dua tiga pokok kelapa terkorban, tergolek di tepi jalan...

Dah tu lagi nampak grand, satu family pakai baju sama warna, light pink with purple.. he hee mungkin dah warna tema kot.. dalam sibuk-sibuk nak balik sempat juga aku curi snap pengantin yang sedang jumpa orang-orang yang datang kenduri tuh... adeh banyak juga kenduri cuti sekolah kali ni, semalam pon ada.. esok pon ada... sabo je lah kan..?

...ni masa samapi kat tempat kenduri tu, ops terselit pulak gambar Athirah dan Angah masa jalan masuk ke tempat kenduri

ini lah dia pengantin nya.. comel kan..?
Posted by Picasa

Thursday, May 28, 2009

Happy Birthday Mama..!!

Kek untuk mama...
Okeh.. sumer dah siap nak tiup lilin.. guess who tiup that lilin..?
lepas tu makan time la...
Ini lah budak yang suka menjilat kek tuh.. sampai habis comot-comot jadinya.. 
heh he he.. itu saja ceta nya
Posted by Picasa

Monday, May 25, 2009

Tempetkan gambar saja...



Sebenarnya tak ada apa motif nak tempetkan gambar-gambar nih, aku sebenarnya kepanasan nih, kepanasa yang sampai melelh-leleh peluh, entah mungkin hendak ujan atau apa, tapi sangat lah panas, bukan la aku nak mengeluh cuma nak cerita. Tadai aku dah terlena sebenarnya, tapi sekejap kemudian terjaga pulak, maka payah lah naklena balik nih,  hm mesti lambat tido malam ni, esok mesti lak mengantuk, esok pagi kena bangun awal juga... adeh jenuh la.. hmm sementara nak mengantuk balik layan jelah ceta 'Batu Belah Batu Bertangkup' nih.. moga-moga cepat la mengantuk... 

okeh cioau..!!

Sunday, May 24, 2009

Al kisah.. Keriang dot..

Hari ni, tengah dok ronda-ronda dari blog ke blog, tiba-tiba ternampak satu keratan akhbar kat blog usoong nih, berita yang tertempek kat blog dia hanyalah gambaq keratan akhbar cerita tentang keriang dot. sebenarnya bila sebut buah keriang dot aku rasa lebih pada sebutan di sebelah Utara Semananjung Malaysia ( Kedah dan Perlis), kat tempat lain tak tahu lah pulak di panggil buah apa. Hmm  berita yang di petik dari Utusan Malaysia aku rasa, lebih kurang macam ni berita dia.. 

ini keratan akhbarnya..


Buah keriang dot semakin pupus
JERLUN 14 Mei - Bagi mereka yang tinggal di kawasan kampung di utara tanah air pasti mengenali buah keriang dot yang mempunyai bentuk yang hampir sama dengan buah anggur.
Jika dahulu pokok keriang dot mudah didapati di kawasan hutan dan pinggir kampung namun kini buah ini semakin sukar diperoleh.Mungkin juga generasi masa kini tidak lagi mengenali pokok dan buah keriang dot kerana pokoknya semakin pupus.Pokok keriang dot hanya berbuah sekali dalam setahun sekitar bulan April hingga Mei dan buahnya akan bertukar menjadi warna hitam apabila benar-benar masak serta meninggalkan kesan berwarna hitam pada lidah apabila dimakan.
Buah ini mempunyai rasa sedikit kelat namun manis apabila benar-benar masak dan kaya dengan khasiat daripada segi perubatan.Ibrahim Mansur, 51, berkata, pokok keriang dot di halaman rumahnya sudah berusia hampir 20 tahun. "Ayah saya yang menanam pokok ini dan kami memang tertunggu-tunggu apabila tiba musim buah keriang dot.
"Rasanya yang unik dan jarang ditemui menyebabkan rumah saya menjadi tumpuan apabila tiba musim buah ini," ujarnya ketika ditemui di Kampung Tempayan Pecah di sini baru-baru ini. Menurut Ibrahim, anak-anak kecil di kampung lebih mengenali buah ini dengan nama 'anggur Malaysia' kerana gugusan buah keriang yang masak kelihatan sama dengan buah anggur.
Katanya, selain mempunyai rasa yang enak buah ini juga berkesan bagi membantu pesakit kencing manis mengurangkan kadar gula dalam darah mereka. "Bagi mereka yang menghidap penyakit kencing manis, mereka tidak perlu bimbang untuk menjamah buah ini kerana ia tidak mempunyai kesan yang buruk bagi penghidap penyakit ini. "Biji buah keriang dot juga boleh dikeringkan, ditumbuk dan dibancuh dengan air panas untuk diminum," jelasnya.
Ibrahim menambah, buah keriang dot semakin sukar diperoleh kerana pokok keriang semakin pupus. "Buah ini mempunyai khasiat daripada segi perubatan dan buah ini boleh dikomersialkan jika kajian saintifik mengenai khasiatnya dijalankan secara menyeluruh. "Saya amat mengalu-alukan jika ada pihak yang mahu menjalankan kajian bagi mengetahui rahsia di sebalik buah keriang dot," ujarnya.


ini lah buah di pokok nya
Sesungguhnya aku penggemar buah keriang dot nih sejak kecik sampai la sekarang, tetapi memang susah nak dapat sekarang ni, tapi masih ada di mana-mana, tak la sampai nak pupus cuma dah kurang kelihatan, akukatakan susahnak dapat pasal, akukena pi mintak di umah orang lain baru ada, kat umah aku tak da, itu yang je yang susahnya.. tapi khamis dan jumaat ari tu ada juga kawan aku yang bawak dari umah dia, boleh juga kau merasa

Network kat rumah..

Okeh.. nih gambar Athirah yang dah pandai senyum memikat..
ooo.. patuh lah, dok kenen nak ajak pi Playland kat belakan tuh... hu huu tak kuasa nak layan.. makan lagi baik.. ha haa haa

Salah satu angan-angan aku ialah nak buat wireless kat rumah, bukan apa saja-saja seronok, dan kebetulan mem akuperlus sangat nak guna laptop, untuk kerja-kerja dia juga pasai dia nak sambung belajar, maka terkedek-kedek la kami pi cari laptop , tapi ingatnya sebelum tu sempat juga membeli belah kat Tesco Mergong, yer lah baru dapat gaji.. beli siap-siap la barang keperluan, sekalimasa dok jalan-jalan cari awek barang, ternampak satu kedai komputer, jadi masuk jerlah , kononnya nak tengok-tengok saja, sekali terus terbeli laptop kat situ, hmm senang keja, tak yah dok pikaiq lagi dah, kang tak jadi beli la pulak.... 
ini lah laptop mem aku, biasa dan tak canggih manggih, sekadar untuk kegunaan typing dan surf internet.. jadi tak der mende nak mahalnya lahkan..?
dan ini lah G Router tu.. belum dapat di uji lagi.. sejauh mana dia boleh pi tak tau la...

Dah lajak beli laptop, kang mesti nak guna internet juga, sebelum nih pakai modem adsl sajor.. tak der sharing pon.. jadi keluar je lah modal beli satu router dlink nih, balik dari Tesco punya lah semangat nak setup wireless bagai, tapi akhirnya mungkin salah baca arahan, or salah tekan button terus dengan setting-setting adsl modem tu hilang, last-last semalaman tak de letrik internet, punya la tension terus aku katup semua, gi tido, bosann nak tengok... jadi pagi nih selepas segala kerja-kerja kat umah ni selesai (gi nat, cuci keta, bawak Athirah jalan-jalan, dsbnya..) dalam kol 12.00 lebih baru aku ngadap balik pc nih dan buat semula sambungan internet, lepas tu buat wireless networking .. he hee tak le susah sangat pon.. dengan bantuan secara online (tepon la..) dari kawan-kawan.. seleasai lah keja aku.. yess akhirnya aku aku ada wireless kat rumah, jadi yang hok dan balik kampung tu.. tak yah berebut PC dah no.. internet dah leh syer.. 

Saturday, May 23, 2009

Thursday, May 21, 2009

Recap.. program bacalah manjaku2

Minggu lepas, 14.05.09 aku pergi satu program perpustakaan yang dijalankan di Klinik Talasemia Hospital Tuanku Fauziah, Kangar.. sebelum ni aku aku pon tak tahu apa itu Talasemia.. jadi aku mengadap la Mr Wiki nih cari apa itu Talasemia, secara ringkasnya :- Talasemia (bahasa Inggeris: Thalassaemia) adalah penyakit kecacatan darah. Talasemia merupakan keadaan yang diwarisi, iaitu diwariskan dari keluarga kepada anak. Kecacatan gen menyebabkan hemoglobin dalam sel darah merah menjadi tidak normal. Mereka yang mempunyai penyakit Talasemia tidak dapat menghasilkan hemoglobin yang mencukupi dalam darah mereka. Hemoglobin adalah bahagian sel darah merah yang mengangkut oksigen daripada paru-paru keseluruh tubuh. Semua tisu tubuh manusia memerlukan oksigen. Akibat kekurangan sel darah merah yang normal akan menyebabkan pesakit kelihatan pucat kerana paras hemoglobin(Hb) yang rendah (anemia). Kalau nak tau lebih lanjut boleh la rujuk kat Mr Wiki nih..

Program ini di beri nama 'Bacalah Manjaku', mungkin kerana kanak-kanak ni sentiasa mendapar rawatan selalu di sini, maka depa pon dah jadi macam anak angkat hospital.. dan program 'Bacalah Manjaku' ini merupakan satu program amal, di mana wad Talasemia ini akan di tempatkan Bahan-bahan bacaan juga barangan permainan. Bahan bacaan ini di sumbangkan oleh Perpustakaan Negara Malaysia, manakala set permainan di sumbangkan oleh Yayasan Emkay yang juga mengendalikan I Play Toy Library. Raja Perempuan Perlis,D.Y.M.M Tuanku Tengku Fauziah Binti Al-Marhum Tengku Abdul Rashid berkenan mencemar duli untuk merasmikan Program Bacalah Manjaku sempena Sambutan Ulantahun Hari Keputeraan D.Y.M.M Tuanku Raja Perlis ke 66 bertempat di Dewan Mawar,Hospital Tuanku Fauziah,Kangar,Perlis pada  14 Mei 2009(Khamis) jam 9.30 pagi. 



Ketibaan Tuanku Raja Perempuan Perlis

Persembahan dari kanak-kanak pesakit Talasemia

Artis jemputan.. Nurul bercerita kepada anak-anak pesakit Talasemia

Selepas acara rasmi.. maka sesi bergambar bersama Tetamu Di Raja dan Tetamu undangan lain

Acara sampingan lai ialah permainan I Play Toy Library, ada juga Kolaj Bijirin, Aktiviti Mewarna, Bercerita dan juga bermacam-macam aktiviti lagi.. 

Wednesday, May 20, 2009

Cerita pasal mempelam..

Nak aku ceta pasal mempelam, tapi sudah terlewat sangat rasanya, maklum lah sekarang ni kawan-kawan yang berblog dah ramai, tentu ceta-ceta pasla mempelam nih orang dah tak layan kan? Walaupun begitu nak juga aku selitkan ceta pasal mempelam, kalau nak ceta pasal harumanis nih korang boleh lah jenguk-jenguk blog pasal ni kat sini :,

Tapi yang nak aku ceta ni pasal buah mempelam kesukaan arwah mak aku ni, dia memang suka mempelam nih kerana dia agak manis serta masam-masam manis macam tu, buah dia kecik saja, entah campuran dari sebatian mempelam mana maka terhasil lah mempelam kecik manis nih. Dek kerana suka mempelam nih, mak aku tak mau kait tapi di biarkan luruh sendiri baru kutip.. dan bila dah luruh boleh terus di makan tak payah di peram-peram lagi dah..

Eh ceta panjang-panjang pon tak best, kang tengok sajalah gambo nya.. kalau sapa nak datang cepat.. buah nya dah nak abis.. cepat la kalau teringin..


Ini buah dia.. kecik kemetot saja..
nampak tu.. buah dia dah tak banyak...
tapi bila dah di himpun-himpun jadi banyak juga sudahnya..
haah yang kuning tu buah yang dah di hiris.. yang oren tu adalh buah harumanis.. hmm bila dah di makan dengan pulut lemak.. aduh sodap oooo ( err zie [The Eyes Of Princess Redbloodsnow™  ] tangkap nangis yek .!!??)

Monday, May 18, 2009

Entri kira muat...

Hadeh la... ini suda masuk entry kira muat, sebenarnya tak der apa apa ide yang nak aku paparkan, cuma rasa teringin nak buat entri suda ada.. cuma ceritanya masih blur he hee so sori banyak-banyak.. cuma di kesempatan ni aku nak ucapkan tahniah pada sorang rakan yang sedang berada di Pekan, Pahang kerana telah selamat melahirkan baby keduanya.. Tahniah Ma... 
oh.. projek penambakkan tanah untuk projek masjid baru sedang giat di jalankan..
Buah rambutan juga sedang membesar.. mungkin pertengahan Julai nanti kalau ada rezeki dapat lah merasa
Sawah padi, bukit dan awan di waktu pagi.. 

Wednesday, May 13, 2009

Kisah si rempit

(gambar : Utusan Malaysia)

Cuba kita bayangkan, apa perasan si emak, batapa remuknya perasaan ibu, bila melihat si anak terpaksa berulang alik masuk balai polis dan mahkamah, betapa hancurnya harapan pada si anak agar jadi tonggak keluarga tapi begini pulak jadinya, bagaimana pula fikiran si anak, di sangka tiada orang mengambil berat, bila dah di tahan polis baru tau bertapa kasihnya ibu, betapa sayangnya si bapa, dan betapa kasihnya sanak saudara.. masaalahnya sekarang sebelum semunya ini berlaku, di manakah fikiran kita..?

Sunday, May 10, 2009

Vote for me...


Adeh dah nak berehat lah sekejap berblogging ( entah berapa lama.. entah beberapa ketika..), buat sementara waktu ni silaj lah tolong jawab soalan-soalan di atas.. nanti aku update lah balik.. kala-kalau ada sebarang pesan dan komen silah lah tinggalkan kat sini...

Saturday, May 9, 2009

Dinner di Brasmana..

Hmm.. malam ni aku ber dinner2 bersama mem aku, Athirah , tok Pah dan juga anak-anak student mem aku, sebenarnya depa nih dah nak abis semester, seminggu dua lagi nak final exam, pastu semester depan mungkin dah tak berjumpa dengan mem aku, so depa buat sedikit dinner, tak ada la yang ramainya dalam 22 orang saja, tu pon ada yang tidak dapat datang.. dinner nih depa kaw tim sama-sama depa, aku dan tok pah semata-mata mengekor saja sambil bawak Athirah. Menu dia tak ada lah yang sepesel sangat, cuma masakan ala kampung gitu, ada kerang, ayam dan juga ikan, plus roti , buah-buahan juga ada sup cendawan..

Nak di jadikan cerita, Athirah memang lah tak dapat di kontrol malam nih, ikut sesedap dia saja dok berlari dalam bilik dinner nih, melompat, bergolek la dan bermacam-macam aksi lagi, tidak di hirau orang yang ramai tu, depa buat aje program, dia pon buat program sama la.. sekali bila depa main kotak beracun tuh, dia pon tumpang bergelak, tepuk tangan juga bergelek sama.. tak ada la dia nak dok diam..

sedikit ucapan dari mem..
sambil tu dok sakat diarang kata 'carry mark' depa rendah la..
lepas tu ada sedikit doa, sebelum akan-makan bermula, tengok dia ikut sama juga..
haa, bila depa dah start main game Athirah pun masuk bulatan sama, malahan terus gi kat tengah, tak tahu nak takut-takut pon
Posted by Picasa

Friday, May 8, 2009

Untuk mu ibu..




Untuk Mu Ibu

Oh! Ibu
Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian

Dan aku
Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati

Ku tatapi potret mu berulang kali
Kurenungkan kalimah yang diberi

Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu

Oh! Ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu

Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu

Saat ini
Kuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu

Ibu...

Semoga, emak tenang dan aman di 'sana', kami anak-anaknya sentiasa mengingati dan mendoakan kesejahteraan nya di 'sana', dan untuk mama pada putera dan puteri ku, terima kasih untuk kasih sayangmu, juga pengorbanan mu dalam mendidik dan membesarkan putera-puteri kita ini aku dahului dengan ucapan setinggi penghargaan dan ribuan terima kasih.

Tuesday, May 5, 2009

Mesyuarat BAKERP..

Hari ni ada satu mesyuarat, Mesyuarat Badan Kebajikan, Sukan dan Rekreasi (BAKERP) tempat aku keja nih, ini Mesyuarat Kali ke 7, bermakna dah 7 tahun BAKERP di hidup semula, sebenarnya dulu pun dah ada Kelab Kakitangan.. tapi dek kerana krisis yang melanda sana sini maka terpaksa lah di bubarkan, maka hampir 5 - 6 tahun juga perpustakaan tidak mempunyai sebarang kelab, lepas itu baru di tubuhkan semula, kini dah masuk 7 tahun..

Setelah melalui ranjau suka dan duka, kini BARKERP mula nak berkembang kembali, dari dana yang bermula seribu dua, sekarang dah boleh bebas menggerakkan aktiviti, sumbangan kepada staf dah ahli..

Mak Labu yang sedang menghitung hari.. turut datang memeriahkan majlis..
Sambal belacan pembuka selera..

makan time...

dah abis makan.. ada pencuci mulut lak..

AJK Bakerp 2009/2010


Monday, May 4, 2009

Sejenak di Perpustakaan..

Okeh, hari ni ujan awal lagi, dan otak pon masih membeku, maklum lah cuti panjang, hampir 10 hari la you.. selepas bercuti sebelum ke KL nak amik peksa, lepas tu sambung amik peksa dan lepas sambung cuti hari Pekerja lepas tu sambung hujung minggu, memang honeymoon la you.. sudah melalut aku.. dah lari tajuk.. sebenarnya saja nak tayang satu vidoe promo tentang perpustakaan.. video yang penuh dengan nostalgia.. he hee cubaan yang menarik untuk kembali ke suasana zaman kanak-kanak dulu.. saksikan lah



Saturday, May 2, 2009