Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah .. besara!

Thursday, January 6, 2011

Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah .. besara!


Engku Ibrahim bersara esok

KUALA LUMPUR: Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, yang begitu sinonim dengan pengumuman tarikh mula berpuasa dan juga tarikh Aidilfitri dan Aidiladha, akan bersara esok.

Engku Ibrahim, 79, yang mengesahkan beliau akan bersara esok, telah berkhidmat sebagai Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja sejak 22 tahun lalu. Selain bertanggungjawab menyimpan dan menjaga Mohor Besar Raja-Raja Melayu, Engku Ibrahim juga menjalankan peranan sebagai Setiausaha Majlis Raja Raja serta bertindak sebagai jurucakap majlis tersebut. Engku Ibrahim mula memegang jawatan itu pada 1 Januari, 1989, menggantikan Datuk Ahmad Zainal Abidin Muhammad Yusof yang juga seorang diplomat yang tamat perkhidmatan pada September 1988 setelah memegang jawatan itu sejak Oktober 1980.

Engku Ibrahim yang pernah menjadi Setiausaha Sulit kepada salah seorang Yang di-Pertuan Agong, adalah juga bekas Timbalan Ketua Setiausaha (II) Jabatan Perdana Menteri sebelum bersara wajib daripada perkhidmatan kerajaan pada April 1987. - BERNAMA

Dah lama dia jadi Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, tiap kalai nak puasa dan raya makan pasti kita akan menatap wajah dia, setiap kali menatap wajahnya pasti akan meneka akan puasa kah atau akan raya esok hari, ada juga kalau ada sedikit senyuman di hujung bibirnya, mungkin esok akan raya, tapi kalau kering saja muka dia maka akan sambung berpuasa esoknya, ntah la... mungkinn dah sampai masa dia untuk berundur diri, selamat bersara pada Tuk Wan Ibrahim.. oh kalau sapa-sapa nak tau tentang pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja sila klik saja di sini.

0 comments :

Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sekupang lagi