Musim Shopping Raya...

Thursday, August 26, 2010

Musim Shopping Raya...


Sedar tak sedar dah 16 hari berpuasa, dah lebih separuh bulan berlalu, hmm bila dah masuk separuh bulan nih mula lah mood nak beraya masuk, bagi kakitangan  kerajaan pulak pengumuman pemberian insentif khas hari raya amat di alukan, menambah lagi suasana berhari raya, Juga sebelum bercuti panjang untuk berhari raya ada pulak cuti-cuti diantaranya, memberi peluang untuk mereka yang belum menyediakan kelengkapan dan persiapan hari raya untuk mula berbelanja.

gambar - mr google

Dalam minggu-minggu yang akan mendatang nih pasaraya-pasaraya mula di hujani pelanggan, dengan tawaran harga bak durian runtuh tentu berduyun-duyun datang nak berbelanja. Satu hal nak mencari pakaian tentu pula perlu bawak anak-anak. Kalau kena anak-anak tuh jenis behave elok, tertib gitu ok lah, kalau kena macam si Ayong ngan Anieq yang sedang menjadi-jadi buasnya tuh mau pitam mak pak.

Tadi dalam dok mengulo kat FB tuh terjumpa pulak satu kisah di musim perayaan di sebuah pasaraya besar mungkin boleh jadi iktibar pada semua... 

Jika anda tiada anak kecil pun, tolong sebarkan maklumat ini kepada sesiapa sahaja... Kita tidak tahu entah siapa yang dapat diselamatkan dengan menghantar e-mel ini. Tolong beri sedikit masa dan hantar kepada kawan yang ada anak-anak dan cucu-cucu... Terima Kasih.

Kita mahu berkongsi apa yang berlaku hari ini semasa berbelanja di Carrefour JB. Seorang ibu sedang membongkok untuk membelek-belek daging, dan apabila berpusing mendapati anak perempuannya berusia 4 tahun telah hilang. Saya berdiri betul-betul bersebelahan dengan si ibu, sementara si ibu tadi terus memanggil-manggil anak perempuannya tapi hampa.

Saya meminta seorang pekerja lelaki Carrefour untuk umumkan kehilangan tersebut melalui sistem pembesar suara. Beliau terus melakukannya apabila diminta berbuat demikian, dan kemudian terus meninggalkan saya untuk membuat panggilan telefon. Panggilan itu untuk memaklumkan supaya semua pintu dan pagar dikunci menggunakan kata kod atau seumpamanya. Jadi mereka telah mengunci semua pintu dengan serta-merta.


Hanya 3 minit diperlukan untuk melakukannya selepas diminta.. Mereka menjumpai kanak-kanak perempuan itu 5 minit kemudian di dalam bilik air dalam keadaan masih khayal. Kepala budak perempuan itu sudah separuh dicukur, dan hanya berpakaian dalam. Ada sebuah beg mengandungi baju, pisau cukur, dan rambut palsu terletak di lantai bersebelahannya untuk menukar wajahnya.

Siapa pun yang melakukannya - iaitu mengambil lalu membawa budak perempuan ini ke dalam bilik air, cukur rambut dan tukar pakaiannya - melakukannya kurang daripada 10 minit. Ini bikin saya menggigil tak sudah-sudah. Tolong perhatikan anak-anak anda apabila berada di tempat luas di mana adalah senang untuk kita terpisah dengan mereka seperti di gedung beli-belah. Hanya beberapa minit diperlukan untuk melakukan semuanya. 5 minit lagi maka anak perempuan itu tentu sudah berjaya dibawa keluar.

Saya masih amat terkejut ada manusia yang sanggup melakukannya, apa lagi dalam masa hanya beberapa minit. Masa anak-anak kecil boleh berlari tanpa hirau telah berlalu. Budak perempuan itu kini selamat. Syukur ke hadrat Allah SWT, dan tahniah kepada pekerja Carrefour yang bertindak pantas.

0 comments :

Search This Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sekupang lagi