Kenangan itu...

August 01, 2008

KALAU KORANG LAHIR PADA TAHUN 1973-1985..
(yer.. yer aku di lahirkan tahun '71)

MESTI KORANG INGAT NI


Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, SilverHawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget NinjaTurtles, Mask, Smurfs dan Voltron. Lagi satu Gaban.
(dah tentu aku tengok... dan aku suka, bahkan aku dah tengok dari cahnnel 7 Tv Siam.. lama sebelum masuk ke Tv Malaysia lagi.. hanya RTM waktu tu..)

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah. Hmm.... mesti pegang cawan
warna-warni kan. Mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat sebelah.
(He hee sekolah aku jauh dari parit.. tapi dekat dengan kolam ikan buatan.. jadi kat situ la kami sumer mencangkung.. hu huu lelaki dan pompuan)

Ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. Ada gigi yang berlubang, kene la tampal.
(maunya aku tak ingat, sampai termimpi-mumpi aku takut.. dah tu surat kebenaran dari misi tu aku hilangkan.. pasal takut.. sampai dapat surat kedua baru bagi arwah mak sain..)

Ni sure korang ingat...program minum susu di sekolah. Nak galakkan budak-budak time tuh minum susu. Sekotak 30 sen jek beb...
(kami dapat free saja... pasal suka bodek cikgu.. dan cikgu pon suka bodek kami suruh buat macam-macam)

Cikgu-cikgu kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu. Pukul tapak tangan... kan ?
(yaaa selain dari kena berdiri kat atas kerusi.. pastu upgrade ke atas meja.. atau kena berdiri luar kelas {sonok juga boleh skodeng budak kelas sebelah} atau kena pusing pusat..{uih hasab ooo kena pusing pusat ni})

Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.
( yer la.. laksa pon 50 sen.. kalau mewah sikit beli nasi goreng kot tingkap kantin... nih kira jual asing la.. tapi baru singgit saja.. air baru seposen segelas..)

Time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atauPallas Jazz. Ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada yang suka stoking tebal laaa....
(yer la kasut hong keong tu la.. high cut ngan low cut beli siap-siap pasal dok main sepak raga, jadi tak la sakit sangat pasal masa tu sure bola rotan punya... kadang-kadang tu sampai bengkak dahi..)

Internet? email? Menda alah ape tu?
(haa la.. tapi aku mula kenai komputer pon masa sekolah menengah, tingkatan 4 kot, tergedik-gedik aku tengok cikgu angkut masuk bilik store yang baru di upgrade jadi bilik komputer.. walaupun tak layak pasal aku ilmu hisab nih kantoi.. tapi lepas lembut2 leher ngan cikgu baru la leh masuk..)

CD? Ape tu? Kaset tape penah laa dgr......Tiket wayang pun 5 ringgit je.
(he hee tengok wayang pon setahun sekali, tu pon tiket free masa hari Kebangsaan di panggung wayang Kuala Perlis- ceta masa tu james bond la.. )

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'TiKam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family la dlm class.
(he hee aku penah kena marah pasal main tikam nih, pasal aku punya seronok main sampai habis duit.. duit tambang balik pon abis.. terpaksa la bang aku mai hantar duit lain untuk tambang balik)

Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. Boleh beli aiskrim ngan apek kat luar sekolah tuh...
(apek tu siap tungu depan pintu pagaq sekolah lagi.. dah tu ada main tikam juga dapat hadiah ais krim .. kadang kadang tu menang boleh dapat sampai dua tiga.. ais krim tu siap boh jagung lagi dan di himpit ngan roti.. sedap oooo..)

Lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan. Budak-budak yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti keluar awal.
(meski pun aku kategori anak yatim [pasal ayah aku meninggal masa aku umo 4 tahun].. tapi tak dapat RMT.. tapi kelas aku dekat ngan kantin.. mana-mana ada lebih.. kami lah tukang perabisnya...)

Lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,rounders laa...
(haa laa..)

Permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar-kejar duduk...
(mai toi, perang-perang guna senapang kayu dengan peluru batang bemban, main bola kat masjid, main hoki dengan batang maru berbolakan buah pom pom, tangkap ikan karin [ikan laga], aci ligan[hambat;kejar] atas pokok{hak ni ekstrim sikit.. jadi macam monyet pon ada.. bergayut dari pokok ke pokok})

Kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu. Kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!
(ada juga ais krim malaysia yang di masukkan dalam plastik kecik tu, ada perasa oren, jagung, asam, kadang-kadang tu bubur kacang pon ada... best oooo.. {nanti kena buat jugak la kalau dah Athirah nak makan ais pop tu saja..})

Bipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. Hmmm..ni pun kita main dulu ni. Baling2 kapur laa.
(sungguh seronok... kadang2 tu nak ngorat pon pakai main baling-baling kapur juga...)

Hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are theWorld, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau,yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...
(masa tu gila mikel jakson la.. )

Bagi diorg.....

Ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau takde remote control.

Dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...

Hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiaphari

6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...

7.. last skali, bile dah bace testimonial ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lame korg.Sure diorg suke punye laa...heheh

tapi apa yang pentinglah kan.... bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam..mungkin ada diantara kita mengalirkan air mata....yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu lagi..sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita???

Yer lah masa berputar sedikit demi sedikit meninggalkan kita, kenangan masa lalu tu tetap ada dalam lipatan sejarah, kadang dok tertanya-tanya di manakah kawan-kawan, di manakah cinta hati zaman cinta monyet dulu..?

buat cinta hati ! ingat dak lagu ni?


Masihkah kau ingat
Pada waktu itu
Sekuntum bunga mekar
Ku selit ke rambut mu

Masihkah kau ingat
Ia menjadi mimpi
Dan menjadi rindu
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat kita berlari-lari
Di kaki langit mencari pelangi
Lalu hujan turun kita basah bersama
Masihkah kau ingat
Masihkah kau ingat

Masihkah kau ingat
Sekuntum bunga itu
Di tapak tangan ini
Ia menjadi layu

Lalu ku genggam

Ia menjadi debu
Masihkah kau ingat
Masihkah kau ingat

:- kopratasa.

Entry ini aku petik dari cerita-nini

You Might Also Like

2 comments