Bacalah anakku...

Sunday, August 3, 2008

Bacalah anakku...


Hu huu hari ni, buat kali pertama, aku dan mem pergi berkursus bersama, dan kursus ini adalah berkenaan secara langsung tentang bagai mana nak mengajar anak untuk membaca se awal mungkin... dari penerangnan yang di beri terdapat kanak-kanak yang mengikuti program ini dapat membaca se awal 3 tahun setengah.. teruja lahaku dan mem untuk nak bagi Athirah boleh baca awal, bukan pasal apa, sekarang ni pon dia suka dengan buku, tapi buku buku bergambar sahaja...

Menurut penceramah tu, Encik Othman bin Ahmad, dari Read Network.. program ni menggunakan kaedah Fonetik.. iaitu tidak perlu menghafal a, b, c,.. tapi sebaliknya menggunakan kaedah bunyi huruf. Pada keseluruhannya kursus ini memang dapat memberi idea macam mana nak buat, tapi untuk melaksanankan dalam umur Athirah sekarang ni, tak banyak boleh di buat hanya boleh perkenalbunyi-bunyinya sahaja, lepas tu baru boleh gunakan kad.. jadi buat masa ni rilek la dulu kan..? pelan-pelan asalkan berjaya, jangan gelojoh la pulak...

Posted by Picasa

3 comments :

Neeza Shahril said...

hehehh.. dah guna photoscape nampak.. ;)

saya pun selalu berangan anak pandai membaca seawal umur tu.. tapi tak tercapai lagi. tapi, takpelah..

boleh cuba lah kot dgn Athirah.. tapi, kalau dia tak nak, tak yah lah paksa.. kesian dia..

Sikelu said...

he heee tima kasih cekguu.. dah dapat ilmu kena la amalkan...

he hee hmm kalau tengok testimoni dia tuh memang bagus la.. tapi apa salahnya kalau cuba dulu.. memang ada pro and cons dia nanti... tapi tak pe la kita cuba dulu kan..?

Tapi tak der la sampai nak pressure budak tu.. kira sambil-sambil saja la.. pasal dia memang dah minat dengan buku.. jadi ap salahnya kalau kita bagi advance sikit kan..?

Neeza Shahril said...

betul tu.. kalau dia minat.. kita gilap lagi.. barulah memancar.. hehehh..

Search This Blog

My Book Rack

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...