Bacalah anakku...

August 03, 2008

Hu huu hari ni, buat kali pertama, aku dan mem pergi berkursus bersama, dan kursus ini adalah berkenaan secara langsung tentang bagai mana nak mengajar anak untuk membaca se awal mungkin... dari penerangnan yang di beri terdapat kanak-kanak yang mengikuti program ini dapat membaca se awal 3 tahun setengah.. teruja lahaku dan mem untuk nak bagi Athirah boleh baca awal, bukan pasal apa, sekarang ni pon dia suka dengan buku, tapi buku buku bergambar sahaja...

Menurut penceramah tu, Encik Othman bin Ahmad, dari Read Network.. program ni menggunakan kaedah Fonetik.. iaitu tidak perlu menghafal a, b, c,.. tapi sebaliknya menggunakan kaedah bunyi huruf. Pada keseluruhannya kursus ini memang dapat memberi idea macam mana nak buat, tapi untuk melaksanankan dalam umur Athirah sekarang ni, tak banyak boleh di buat hanya boleh perkenalbunyi-bunyinya sahaja, lepas tu baru boleh gunakan kad.. jadi buat masa ni rilek la dulu kan..? pelan-pelan asalkan berjaya, jangan gelojoh la pulak...

Posted by Picasa

You Might Also Like

3 comments